We stelden hem eerder al even kort voor maar nu hebben we ook alle details over de nieuwe Fiat Scudo. Het tweede model van Fiat Professional dat ook volledig elektrisch leverbaar is. Ook dieselen kan natuurlijk gewoon. Zoals het een echte bestelauto betaamt zijn er weer talloze carrosserievarianten verkrijgbaar.
Vermoedelijk komt de Scudo je bekend voor en dat ligt niet aan jou. De Scudo deelt zijn genen namelijk met de Peugeot Expert, Citroën Jumpy en Opel Vivaro. Met de komst van de Scudo valt het doek voor de Talento, die sinds 2016 op de markt was en zijn genen deelde met de Renault Trafic. Niet zo vreemd dus dat die banden nu zijn verbroken.
Hij komt in vier versies en drie lengtes: Van, Crew Cab, platformcabine en Combi M1. Daarnaast is er de keuze tussen een volledig elektrische versie of een diesel. Die laatste is, afhankelijk van de uitvoering ook te krijgen (of zelfs uitsluitend leverbaar) met een automatische versnellingsbak.
Met een batterij van 50 of 75 kWh is de nieuwe E-Scudo met een actieradius tot 330 km (WLTP) de beste in zijn klasse. Ideaal dus voor wie in de stad werkt. De E-Scudo heeft hetzelfde laadvermogen en -volume als de dieselversie: tot meer dan 1 ton laadvermogen en eveneens een trekvermogen van 1 ton. De emissievrije versie biedt ook een unieke flexibiliteit dankzij twee batterijgroottes – 50 en 75 kWh, een AC-laadcapaciteit tot 11 kW, en tot 100 kW in DC om de grotere batterij in slechts 45 minuten tot 80% op te kunnen laden.
Ook traditioneel dieselen kan, waarbij er dus, net als bij de elektrische versie, vier configuraties (Van, Crew Cabine, platformcabine en Combi M1) leverbaar zijn, twee afwerkingsniveaus (Basis en SX), en vier dieselmotoren. De motoren gaan van een 1,5-liter met 102 of 120 pk (beide alleen handgeschakelde zesbak), een 2-liter met 145 pk (handgeschakeld of automaat) of 177 pk, die alleen leverbaar is met de efficiënte 8-traps automatische transmissie.
Voor de praktische specificaties pakken we even het persbericht er bij:
De nieuwe Scudo is ontworpen als een allround bedrijfswagen, maar dan wel één die aanvoelt als een personenauto. De afmetingen zijn nog een van de sterke punten van het model. Met een hoogte van 1,90m zijn parkeergarages gemakkelijk toegankelijk en met een lengte van 5m (tot 5,3m in de Maxi- versie) is het een voertuig dat alles kan vervoeren en overal naartoe kan.
Ook verkrijgbaar – voor specifieke behoeften in de stad – is de versie met korte wielbasis (L1), die alle voordelen van de Scudo samenbrengt in slechts 4,6 meter.
Laadvolumes van 4,6, 5,3 of 6,1 m3 (afhankelijk van de wielbasis) en een laadcapaciteit tot 1,4t garanderen de compromisloze capaciteiten van de nieuwe Scudo. Hij beschikt ook over een bijzondere vorm van modulariteit in de cabine, mede dankzij het exclusieve Moduwork-systeem. Dit kan de passagiersstoel omvormen tot een werkstation en/of een uitbreiding van de laadruimte, om voorwerpen tot 4 meter lang te kunnen vervoeren (Maxi-versie) of om het volume te vergroten tot een totaal laadvermogen van 6,6 m3.
De nieuwe Scudo is met maar liefst 14 veiligheidsvoorzieningen ook de beste in zijn klasse op het gebied actieve- en passieve veiligheid. Tot de meest opvallende behoren de Advanced Driver-Assistance Systems (ADAS), zoals: automatic road sign recognition, voor het automatisch herkennen en in de cockpit weergeven van verkeersborden; automatic emergency braking, een noodstop systeem dat automatisch in werking treedt wanneer er een groot risico op een aanrijding bestaat; Lane Departure Warning, om de bestuurder te waarschuwen wanneer hij van zijn rijstrook afwijkt én Blind Spot Alert, een functie die waarschuwt wanneer er bij het inhalen voertuigen in de dode hoek van de buitenspiegel verscholen zitten. De auto is ook uitgerust met waarschuwingssystemen voor obstakels in de rijrichting, waarschuwing voor frontale botsingen en een praktische achteruitrijcamera die een 180°-panoramaweergave biedt, om het parkeren te vergemakkelijken.
Hij wordt eind Q1 bij de Nederlandse Fiat Professional dealer verwacht. Net als bij de overigen merken komt er ook in Nederland een ‘personenversie’, de geel-kenteken variant. Bij Opel heet deze Zafira, bij de Fransen hebben we de Peugeot Traveller en Citroën Spacetourer. Fiat kiest wederom voor ene klassieke naam: Ulysse.